Mührüsüleyman, Mührü otu, Polygonatum multiflorum
Mührüsüleyman, Salamonsiegel, Polygonatum multiflorum
Mührüsüleyman, Salamonsiegel, Polygonatum multiflorum
Mührüsüleymankökü
Mühürotu
Boğumlucaotu Familyası: Zamabakgillerden, Liliengewaechse, Liliaceae
Drugları: Mührüsüleyman kökü: Sigillli salamnis rhizoma
Mührüsüleymankökü genelikle haricen lapası yapılır ve nadirende çayı içilir.
Botanik: Mührüsüleyman çok yıllık bir bitki olup, 30-80 cm boyunda yay gibi eğik bir şekilde, toplu halde kümeler oluşturan bir bitkidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları bütün dipten başa doğru paralele derin damarlarla donanmıştır ve yaprakları değişken sıra ile gövdeye dizilmiş vede hemen hemen sapsızdır.
Çiçekleri 3-5 tanesi birarada sarkık vaziyett, uzun bir çan şeklinde, beyazımsı yeşil renkte ve kısa saplıdır. Mührüsüleymanın kulanılan iki önemli türü mevcuttur, bunlarda multiforum kümeler halinde ve oldukca çok yaygın olarak bulunur.
Güzel kokulu Mührüsüleymanotu: polygonatum odoratum ise genelikle seyrek kümeler oluşturur. İkinci bir fark ise küme Mührüsüleymanotu 1-2 çiçek bir yaprak dibinde bulunurken, kokulu Mührüsüleymanotunun çiçekleri 3-5?i biraradadır.
Üçüncü fark ise küme Mührüsüleymanotu 30-80 cm boyuna ulaşırken, güzel kokulu Mührüsüleymanotu sadece 15-40 cm?e ulaşır. Meyveleri bezelye büyüklüğünde siyahımsı mor renkte 3-5adeti birarada ve her meyvede 6 çekirdek bulunur.
Yetiştirilmesi: Kuzey Anadolu ormanalarında yabani olarak kendiliğinden yetişir. Köklerinden yarı gölgelik yerlere ekilirse kendiliğinden gelişir ve yayılır.
Hasat zamanı: Kökleri çiçek açamaya başladığı andan ihtibaren sökülerek toplanır ve kurutulur.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Mührüsüleyman yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin diabete karşı Çemen-, Yerelması-, Ardıçkozalağı-, Yulaf preparatları veya ZYE daha etkildir.
b-) Halkarasında eskiden dahili olarak diabete karşı ve haricen romatizmaya karşı kulanılmıştır, fakat günümüzde daha etkili şifalı bitkiler olduğu için kulanılmaması daha uygundur.
Yantesiri: Tarife uyulmayarak fazla kulanılırsa zehirlenmelere neden olabilir. Zehirlenme belirtileri: bulantı, ishal ve kusma şeklinde belirir.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.
Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.Gökçek Diyet
|
|